“Waarom zoeken naar oplossingen als je huidproblemen ook kunt voorkomen?”

Zonder het direct door te hebben, worden mensen blootgesteld aan chemische stoffen in dagelijkse (huid)verzorgingsproducten. In een pas verschenen Onderzoeksrapport waar tv-programma Radar aandacht aan besteedde, luiden toxicologen de noodklok over de “cocktail aan schadelijke chemische stoffen” die consumenten binnenkrijgen. Uit een steekproef onder 111 populaire verzorgingsproducten, blijkt dat in 60% van de producten één of meerdere hormoonverstorende stoffen zitten.

Richard ter Horst, oprichter en eigenaar van World of Wellcare, reflecteert op de bevindingen uit het onderzoek.

Hoge blootstelling aan chemicaliën door cocktail-effect

Fabrikanten van huidverzorgingsproducten zeggen vaak dat het wel meevalt met de hoeveelheid allergenen in hun producten. De middelen hanteren lage doseringen en voldoen immers aan de geldende wet- en regelgeving.

Bij de toetsing wordt echter niet meegenomen dat de meeste mensen meerdere verzorgingsproducten gebruiken. Een consument komt op deze manier dagelijks met gemiddeld 23 (!!) hormoonverstorende stoffen in aanraking, zo wordt becijferd in het eerdergenoemde onderzoeksrapport. Een dergelijk grote blootstelling kan leiden tot ongewenste gezondheidseffecten, zo voegen de onderzoekers eraan toe.

Voorkomen is beter dan genezen

Richard noemt de uitkomsten van het onderzoek schokkend. “Ruim 20% van de Europese bevolking heeft een allergie voor één of meer ingrediënten die in gangbare huidverzorgingsproducten te vinden zijn. Het aantal mensen met huidallergieën wordt alleen maar groter wanneer we op dezelfde voet verder gaan. Deze allergieën zijn immers veelal het directe resultaat van langdurige blootstelling aan deze producten.”

Het vele gebruik van verschillende handgels tijdens de huidige pandemie werkt deze ontwikkeling nog verder in de hand. Zo worden de handen continu blootgesteld aan een mix van hormoonverstorende stoffen. “Bij World of Wellcare geloven we dat het tijd is voor een verfrissend tegengeluid. Met onze handgel laten we zien dat handen reinigen heel verantwoord kan”, aldus Richard.

Claims zijn soms nietszeggend

Dat mensen toch producten op basis van schadelijke stoffen gebruiken en zo nietsvermoedend allergieën opdoen, heeft volgens Richard alles te maken met onduidelijke claims die de schijn wekken verantwoord bezig te zijn. Zo worden producten aangeprezen met teksten als ‘op basis van milde etherische oliën’, wat veel heilzamer klinkt dan wat dermatologen communiceren. Een andere veelgehoorde claim is ‘dermatologisch getest’, wat alleen maar zegt dat de fabrikant het product heeft getest op (huid)irritatie bij proefpersonen. Het laat niets los over de uitkomst van deze tests en de testomstandigheden.

Reduceer de kans op allergieën

Zo wordt een markt gecreëerd van mensen met allergieën, waar fabrikanten vervolgens handig op inspelen, bijvoorbeeld met crèmes ‘die rode handen tegengaan’. Richard: “Waarom zou je zoeken naar een oplossing voor een probleem, als je ook producten kunt ontwikkelen die geen problemen veroorzaken?”

Om vervolgens te nuanceren: “Je hebt nooit 100% garantie dat een product geen allergie veroorzaakt; mensen kunnen in zeldzame gevallen zelfs allergisch zijn voor water. Maar je kunt er wel alles aan doen om de kans op allergieën tot het minimum te beperken.”

Allergy CertifiedHandgel met AllergyCertified-keurmerk

Deze zienswijze is voor World of Wellcare een belangrijke reden geweest om het AllergyCertified-keurmerk te voeren. “Het keurmerk, dat ook wordt gevoerd door FMCG-reuzen als Unilever, verzekert consumenten ervan dat het product vrij is van parfum, allergene conserveermiddelen, kankerverwekkende stoffen en chemicaliën die de hormoonhuishouding verstoren. Zo houden we het risico op allergieën buitengewoon laag”, besluit Richard.

Lees hier de overige garanties van dit keurmerk.

WOW handgel geschikt voor iedereen

WOW handgel is geschikt voor mensen die een huidallergie hebben ontwikkeld én voor hen die de blootstelling aan allergenen willen verminderen, en daarmee het risico op het ontwikkelen van een huidallergie.

Lees meer over WOW handgel