Alles wat je moet weten over desinfectans voor de handen

Over desinfectans is inmiddels het nodige gezegd en geschreven. Wat is het nu werkelijk en waar moet een goed desinfectans aan voldoen?

Desinfectans betekenis

Een desinfectans, ook wel aangeduid als desinfectant of antisepticum, is een middel dat ziektekiemen bestrijdt. Het RIVM omschrijft een desinfectans als “een chemisch product waarmee kan worden gedesinfecteerd en dat tenminste in staat is levende bacteriën onomkeerbaar te inactiveren.”

Wanneer mag iets desinfectans heten?

Een desinfectans dat hygiënische handdesinfectie als doel heeft, valt onder de Nederlandse Warenwet. Deze stelt dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen. De NVWA houdt toezicht op de naleving van de wettelijke eisen door producenten of importeurs van desinfecterende handgels.

Verder dient een in Nederland verkocht desinfectans…

Wanneer handdesinfectiemiddelen worden gebruikt voor medische doeleinden, moeten ze in aanvulling hierop voldoen aan de Geneesmiddelenwet.

Hoe herken ik een goed desinfectans?

  • Aan de werking. Een desinfectans werkt ontsmettend bij een alcoholpercentage van 70% of hoger. Staat dit niet op de verpakking vermeld? Dan kun je er in veel gevallen van uitgaan dat het percentage niet toereikend is. Check voor de zekerheid de veiligheidscertificaten van de aanbieder om te weten of het product voldoende ontsmet;
  • Aan het comfort. Desinfectiemiddelen op basis van alcohol drogen vaak de handen uit. Het gevolg: droge, gebarsten handen en andere allergische reacties. Er zijn ongeparfumeerde handgels op de markt, zoals WOW bacteriewerende handgel, die naast reinigen ook verzorgen. Zo is van huidirritatie en/of plakkende handen geen sprake. Tip: check of de handgel over het AllergyCertified-keurmerk beschikt!

Hoe gebruik ik een desinfectans optimaal?

  • Gebruik desinfecterende handgel bij voorkeur alleen wanneer er voor langere tijd geen water en zeep voorhanden is. Voor onderweg zijn er gelukkig zeer handzame flesjes verkrijgbaar die je overal mee naartoe kunt nemen, zodat je nooit zonder hoeft te zitten;
  • Zorg dat je handen voor gebruik niet vet/vervuild zijn, omdat de alcohol anders onvoldoende zijn werk kan doen;
  • Breng de handgel aan op de handen en wrijf deze ongeveer 30 seconden in. Denk hierbij ook aan de nagels en de huid tussen de vingers. Gebruik de handgel niet op een beschadigde, gevoelige of geïrriteerde huid.

Desinfectans met een WOW-gevoel

Met de bacteriewerende handgel van World of Wellcare gun je jezelf een desinfectans met een WOW-gevoel. Heb je een eigen onderneming? De handgels zijn te voorzien van eigen logo en branding. Daarmee heb je een zeer gewaardeerd relatiegeschenk voor klanten in handen. Bekijk hier de mogelijkheden voor gepersonaliseerde handgel.

Lees meer over WOW handgel